Nemzetközi Szövetkezeti nap 2014

Károlyi Sándor gróf öröksége - Nemzetközi Szövetkezeti Nap a Mezőgazdasági Múzeumban

Július 3-án immár hagyományosan, múzeumunk adott otthont a Nemzetközi Szövetkezeti Napnak.

Az emléknapot a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége (ICA) 1923 óta minden év júliusának első szombatján tartja, annak emlékére, hogy 1844-ben az angliai Rochdale kisváros 28 polgára - a méltányos áron, jó minőségű áruhoz juttatás érdekében - e napon hozta létre az Érdemes Úttörők Társaságát, a legelső szövetkezetet. A 2014. évi 92. Nemzetközi Szövetkezeti Nap mottója: „A szövetkezetek valamennyiünk számára biztosítják a fenntartható fejlődést!"

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum udvarán található, Károlyi Sándor grófot ábrázoló szobor megkoszorúzását követően dr. Estók János, a múzeum mb. főigazgatója Károlyi Sándor gróf gazdaságpolitikai nézeteit ismertette, ezt követően Patay Vilmos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke ünnepi köszöntőjére került sor, majd a szövetkezeti kitüntetések átadása következett.

A Magyarországon a 19. század végén Károlyi Sándor gróf és más agrárius nagybirtokosok támogatásával létrehozott hitel- és fogyasztási szövetkezeteknek a mezőgazdaság kapitalista átalakításában volt szerepük. Károlyi Sándor gróf politikai végrendeletének tekinthetőek 1905-ben, gönci választóihoz intézett levelében megfogalmazott sorai: „Meggyőződésem ma is, hogy nemzeti haladás egészséges gazdasági és kulturális haladás nélkül nincsen. A nemzet erősödését és felvirágoztatását különösen a millióinak erősítésében és boldogításában kell keresnünk."

Múzeumunknak a magyar mezőgazdaság történetét bemutató állandó kiállításában látható egy korabeli Hangya bolt berendezése és felszerelése. A „Hangya" Termelő, Értékesítő és Fogyasztási Szövetkezet 1898-1947-ig működött Magyarországon, a szövetkezetek száma a Hangya fénykorában 2200 volt. A főként falun létesített szövetkezeti boltokban a háztartási cikkek mellett a gazdálkodáshoz szükséges termékeket is árusítottak (szén, olaj, vetőmag, gálic, gépek és eszközök). A szövetkezeteknek a korszerű gazdálkodási ismeretek elterjesztése mellett a polgári mentalitás és műveltség kialakulásában is fontos szerepük volt.

Szotyori-Nagy Ágnes
tudományos titkár

Forrás: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=732