Szervezeti hírek

Új vezetéssel

Tisztújító közgyűlést tartott az OSZT

2018. május 31.-én délután tartotta tisztújító közgyűlését az Országos Szövetkezeti Tanács. A 2017. évi gazdálkodásról és a 2018. évi tervről szóló beszámoló elfogadása után az alapszabálynak egy új irányítási szerkezet érdekében tett módosítását fogadta el a szervezet legfelső szerve, a Tanács.

Közeledik a Szövetkezeti Világnap

Idén is ünnepel a szövetkezeti világ

Az évről- évre sorra kerülő ünnepség a szövetkezeti mozgalom ünnepe. Az Országos Szövetkezeti Szövetség 2018. július 6.-án tartja a Szövetkezeti Világnap eseményeihez kapcsolódó rendezvényét a Vajdahunyad Várban. A Szövetkezetetek Nemzetközi Szövetsége (ICA) idei jelmondatával üzenetét a fenntarthatóság és a szövetkezeti mozgalom kapcsolatára irányítja. 

A felhívást, és a rendezvény meghívóját rövidesen csatoljuk.

A szövetkezeti alapelvek teljesebb érvényesüléért

V4 projekt

a szövetkezet alapelvek európai szintű kodifikációjáért

 

Amint a korábbi híreinkben beszámoltunk, az Országos Szövetkezeti Tanács a szövetkezetek nemzetközi elveinek uniós szintű kodifikációja érdekében a lengyel partnerszervezettel közösen 2016  júliusban az Európai Parlamenthez petíciót nyújtott be.

A petíció parlamenti és bizottsági vizsgálata 2017 áprilisában megindult.

A kezdeményezést 2016 őszén a Külgazdasági és Külügyminisztérium is fontosnak ítélve indokoltnak tartotta, hogy a petíció mögöttes szakmai tartalma lehetőleg V4 szinten, vagy V4+ viszonylatban a Visegrád Alap pénzügyi támogatásával összehangolásra kerüljön.

Mindezek tükrében a lengyel partnerrel történt egyeztetést követően a Visegrád Alaphoz az OSZT 2017. március 1.-én pályázatot nyújtott be a téma szakmai áttekintését, és a regionális álláspont (V4, vagy V4+) összehangolását végző projektre. A projekt támogatásáról a V4 Alap 2017. május 19.-én adott hivatalos értesítést.

Magyar- lengyel fellépés a szövetkezeti elvek érvényesüléért

 Váljanak európai joganyaggá a nemzetközi szövetkezeti elvek!

Az OSZT a lengyel Országos Szövetkezeti Tanáccsal közös petíciót nyújtott be július folyamán az Európai Parlamenthez a nemzetközi szövetkezeti alapelvek EU szintű kodifikációja érdekében.A két szervezet ezen EU szintű fellépése mellett a két ország kormányfőjéhez is fordult a 2/2016 Ogy. határozat szellemében, hogy a magyar és a lengyel kormány e kérdésben is erősítse meg közös stratégiáját, és hangolja össze a nemzeti cselekvéseket. A petíciót, a kétnyelvű levelet, és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak szóló kísérő levelet a csatolmány tartalmazza.

Szövetkezetek Nemzetközi Napja 2016

Hazánkban 2016. július 1.-én került sor a Szövetkezetek Nemzetközi Napjának megünneplésére. Az idei év SzNSZ által közzétett mottója: „ A Szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért.” A központi ünnepi eseményen gróf Károlyi Sándor szobrának megkoszorúzása után Patay Vilmos, mint az OSZT elnöke tartotta ünnepi megemlékezését. A központi megemlékezés ünnepi beszéde, amelyet a csatolmány tartalmaz, értékelte az elmúlt esztendő eseményeit, ágazati szövetségi elképzeléseket.

Ünnepel a szövetkezeti világ

Szövetkezetek Napja 2016

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége (ICA) szervezésében 1923-ban ünnepelték először a szövetkezetek nemzetközi napját. A július első hetének végéhez kapcsolódó ICA által lebonyolításra kerülő központi rendezvény idén július 2.-án lesz. Az Országos Szövetkezeti Tanács által szervezett hazai rendezvény időpontja 2016 július 1., helyszíne Budapesten a Vajdahunyad Vár román szárnyának nagyterme. A meghívót, és az ICA központi üzenetét a csatolmány tartalmazza. 

Közgyűlést tartott az Országos Szövetkezeti Tanács

Az Országos Szövetkezeti Tanács 2015. december 1-jén tartott közgyűlése a szervezeti megújulás jegyében elfogadta az új törvényi szabályozásnak megfelelő alapszabályát. A közgyűlés személyi kérdésekben is döntött, így újraválasztotta Patay Vilmost elnöknek, Farkas Tamást elnök-helyettesnek. Az Elnökség tagjai lettek Dr. Zs. Szőke Zoltán, Obreczán Ferenc, Dr. Vadász György, Dr. Fiák István, Horváth Gábor, Dr. Turi Dénes, és Kücsön Gyula. A Felügyelő Bizottság elnöke Varga Antal lett, a bizottság tagjai Bartók József, és dr. Szabó Zoltán.

Ünnepel a szövetkezeti világ

Szövetkezetek Nemzetközi Napja 2015

A 120 éve alakult Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének felhívására idén is megünnepeljük a Szövetkezetek Nemzetközi Napját. A Rochdale-i első szövetkezetekre emlékező - általában a július első hétvégére eső - ünnep hazai központi eseménye idén - technikai okokból - 2015. május 25.-én 11 órai kezdettel kerül lebonyolításra. Az idei ünnep mottója: „Válaszd a szövetkezetet, válaszd az egyenlőséget!”

Az ünnepség keretében Szeremley Béla, a HANGYA társelnöke vehette át az OSZT kitüntetését.

Oldalak