Az Országos Szövetkezeti Tanács búcsúzik Tellér Gyulától

Elhunyt Tellér Gyula szociológus, műfordító, tanár, politikus, akinek műveltsége, szakmai felkészültsége, humánumra és tapasztalatra is támaszkodó bölcsessége, humora kivételesnek, egyedülállónak tekinthető. Tellér Gyula polihisztor, egyéniség volt.

Tellér Gyulára az Országos Szövetkezeti Tanács doyenként, a szövetkezeti szektor nagyrabecsült, elismert, köztiszteletnek örvendő mentorként tekintett hosszú évtizedeken keresztül. Kutatásai, mint kiemelt területre a szövetkezésre, illetve a szövetkezeti formára irányultak, ahogyan ő maga azt megfogalmazta „A szövetkezetek szerepe a helyi társadalomban” című előadásában 2014-ben, a szövetkezéssel 1966-ban találkozott először. Kutatótevékenységét a Szövetkezeti Kutató Intézetben folytatta, amelynek 1985-ben tudományos tanácsadójává, később főtanácsadójává, majd igazgatójává nevezték ki. Tellér Gyula a szövetkezetek, a szövetkezés vizsgálatával elsődlegesen szociológiai szempontból foglalkozott, de munkáiban máig értékes tanulságokat megfogalmazva tért ki a téma történeti, közgazdasági és jogi összefüggéseire is. Világnyelveket kiválóan értő és beszélő tudósként páratlan nemzetközi összehasonlító jellegű kutatásokat hagyott maga után a szövetkezeti formát illetően. Kutatásai rámutattak a valódi szövetkezet lényegére, aktuális létjogosultságára, a szövetkezés társadalmi, gazdasági, kulturális jelentőségére, és egyáltalán nem utolsó sorban arra, hogy a valódi szövetkezet az önmagukért tenni kívánó, szorgalmas emberek boldogulását segíteni képes. Látásmódja eredeti volt, dolgozataiban emelkedetten és választékosan írt, ugyanakkor közérthetően. Számos szövetkezeti tárgyú publikációja közül kiemelkedő például a „Szövetkezetek piacgazdaságtól piacgazdaságig” című dolgozata, amellyel „a szociológiai tudomány kandidátusa” akadémiai fokozatot szerezte meg 2000-ben.

Tellér Gyula szövetkezés iránti elkötelezettségének tanúbizonyságát adta azzal a megszámlálhatatlan javaslattal, jó tanáccsal, kezdeményezéssel, amellyel törekedett támogatni az Országos Szövetkezeti Tanács munkáját, illetve a Szövetkezeti Kutatóintézet kutatásait. A szakmai konzultációkra folyamatosan nyitott volt, a témák megvitatására rendelkezésre állt az idejét és energiáját nem kímélve, célja mindig az volt, hogy kiderüljön, a szövetkezeti szektor érintettjeinek, az embereknek hogyan lehet többet segíteni és előmenetelüket miként lehet előmozdítani. Tellér Gyula szövetkezeti életművének ez a lényege.

Az Országos Szövetkezeti Tanács és a teljes szövetkezeti szektor köszönettel tartozik Tellér Gyulának, emlékét méltóan megőrzi mindenekelőtt azáltal, hogy szövetkezeti életművének értékeire támaszkodva, azokat szem előtt tartva működik tovább. Az Országos Szövetkezeti Tanács Tellér Gyulát saját halottjának tekinti.

Búcsúzunk mentorunktól, tanárunktól, kollégánktól, barátunktól. Isten nyugosztalja.

Kósa Lajos
Országos Szövetkezeti Tanács
elnök

kép forrása: Orbán Viktor miniszterelnők Facebook oldala