Új elnök az SZNSZ élén

Az argentin Ariel Guarco-t választotta a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség elnökévé

A választásra a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség közgyűlésén, a kétévenként sorra kerülő eseményen került sor, amelyet ebben az évben Kuala Lumpurban, Malaysiában rendeztek.

Az összesen 691 szavazatból, Guarco úr 671-et kapott. Guarco úr elmondta: “Ez egy hatalmas megtiszteltetés, hogy a Szövetség elnökévé választottak. A mozgalmunk egymilliárd embert fog össze világszerte. A Szövetségnek számukra világítótoronynak kell lennie. A globális kontextus megköveteli tőlünk, hogy lépjünk ki a szövetkezeti mezből, és koherenciánkkal, előre haladásunkkal, és sokszínűségünkkel szembe szálljunk ellenlábasainkkal, a spekulánsokkal és akik a gazdaságot ellenőrzésük alatt tartják, és akik az embereket az út szélén hagyják.”

Guarco úr a Cooperar, az Argentin Szövetkezeti Szövetség elnöke, és a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség igazgatótanácsának tagja 2013-tól. A Cooperar 67 szövetkezeti szövetséget, 5,000 szövetkezetet 10 millió taggal fog össze.

Guarco úr szövetkezeti családi gyökerekkel rendelkezik, édesanyja a települési elektromos szövetkezetben dolgozott. A szövetkezethez történt csatlakozás után Guerco urat különböző pozíciók betöltése után elnökké választották. Folytatva a tevékenységet a Buenos Aires közszolgáltatási szövetkezetek szövetségének (Fedecoba) lett az elnöke. Jelenleg is elnökli a Buenos Aires Elektromos Szövetkezeti Szövetséget.

"A szövetkezetek olyan vállalkozások, amelyeknek kettős funkciója van, egyfelől gazdaságilag életképeseknek kell lenniük, a piacon versenyezve - jól, vagy jobban tevékenykedve -, mint azok a vállalkozások, amelyek a profitabilitást tekintik végső célnak. Másfelől társadalmilag felelőseknek kell lenniük elősegítve tagságuk életének minőségét, hűséggel igazodva a közösség iránti felelősség alapelvéhez a társadalom egészére vonatkozóan ", mondta Guarco úr.  Az elnök teljes beszéde a következő linken érhető el.[1]

Elmondta, hogy prioritásai a Szövetségben a regionális és ágazati szervezetek közötti együttműködések megerősítése, valamint az ifjúsági és nemek területének konszolidálása. Ő azt is akarja, hogy javítsa a tagok számára az információk minőségét és mennyiségét a jövedelemre, mérlegekre, és a projektekre, képessé téve a szervezeteket a döntéshozatalra. Javaslatait a weblapján kifejtette.

Guarco úr Monique Leroux-t követi, aki a Szövetséget 2015 óta vezette. Vezetése során a Szövetség arra törekedett, hogy a szövetkezeti mozgalom hangját a nemzetközi fórumokon és a legfontosabb gazdasági összejöveteleken hallassa. A Szövetség a szövetkezeteket több eseményen képviselte beleértve a B20 találkozókat, az Amerikai Nemzetközi Gazdasági Fórum konferenciáján, az ENSZ által szervezett magasszintű Business 20 (B20) eseményen.

Leroux asszony elmondta: “ Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az elmúlt négy évben egy odaadó és elkötelezett igazgatótanáccsal dolgozzak, amely olyan erősen tevékenykedett a szövetkezeti vállalkozások előmozdításában. A Szövetség biztosan jó helyzetben van ahhoz, hogy továbbra is olyan célkitűzések felé haladjon, amelyek végső soron segítenek abban, hogy világunk jobb hellyé váljon.”

A Szövetség Globális Konferenciájára és Közgyűlésére több, mint 1800 szövetkezeti ember gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy megvitassák az ágazat szerepét az embereknek a fejlődés középpontjába helyezésében. A vitaindító előadók voltak a fenntartható fejlődés úttörője, és korábbi norvég miniszterelnök, Dr Gro Harlem Brundtland, és a közgazdász Linda Yueh.

A közgyűlés megválasztotta az új igazgaztótanácsot. Az igazgatótanács tagjai:

AUSZTRÁLIA – Gregory WALL –Capricorn Society Ltd

BRAZILIA – Onofre Cezário De Souza FILHO – Organização das Cooperativas Brasileiras (OCB)

DÁNIA – Susanne WESTHAUSEN –Kooperationen

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Martin LOWERY – National Rural Electric Cooperative Association (NRECA)

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG – Ben REID – The Midcounties Cooperative

FINNORSZÁG – Marjaana SAARIKOSKI – SOK Corporation

FRANCIAORSZÁG – Florence RAINEIX – Coop FR

INDIA – Aditya YADAV – Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO)

JAPÁN – Toru NAKAYA – JA Zenchu (Central Union of Agricultural Co-operatives)

KANADA – Alexandra WILSON – Co-operatives and Mutuals Canada (CMC)

MALAYSIA – Kamarudin ISMAIL – Malaysian National Cooperative Movement (ANGKASA)

NEPÁL – Om Devi MALLA – National Cooperative Federation of Nepal

OLASZORSZÁG – Carlo SCARZANELLA –A. G. C. I. – Associazione Generale Cooperative Italiane

SINGAPORE – Kok Kwong KWEK – Singapore National Cooperative Federation (SCNF)

SVÉDORSZÁG – Anders LAGO – HSB                                                                        

A Közgyűlés jóváhagyta az alapszabály módosítását is, amely az ágazati képviselők számát 4-re növeli, és rendelkezik a Nemek Közötti Egyenlőség Bizottságának az igazgatótanácsba történő felvételéről. A fent említett tanács összetételét a régiók alelnökeinek és az ifjúsági képviselők ratifikálása mellett határozták meg.

 Alelnökök:

Afrika - Stanley Charles Muchiri

Amerika – Ramon Imperial Zúñiga

Ázsia-Csendes- óceáni térség - Chunsheng Li

Európa - Jean-Louis Bancel

 Ágazati Szervezetek képviselői:

Kim BYEONGWON International Co-operative Agricultural Organisation (ICAO)

Isabelle FERRAND, International Co-operative Banking Association (ICBA)

Manuel MARISCAL, International organisation of cooperatives in industry and services (CICOPA)

Petar STEFANOV, Consumer Cooperatives Worldwide (CCW)

 Nemek Közötti Egyenlőség Bizottság

Maria Eugenia Pérez Zea

Ifjúsági képviselő

Sébastien Chaillou

 

 

[1]https://www.facebook.com/internationalcooperativealliance/videos/1570043...